Documenten schrijven met de tekstverwerker

De tekstverwerker is helemaal vernieuwd. De tekstverwerker zoals je die kende ging al even mee en het werd tijd om 'm eens een flinke opfrisbeurt te geven én gebruiksvriendelijker te maken. Wat is er nieuw? 

In dit artikel

Alle ruimte voor de inhoud

De tekstverwerker heeft nu alle ruimte, in de hoogte en in de breedte. Je kunt schrijven zoveel je wilt en de pagina wordt langer met de tekst. Ook ziet het document er tijdens het schrijven net zo uit als na het publiceren. 

De toolbar blijft altijd in beeld. Dus ben je helemaal naar onderen gescrolld in een lang document, dan heb je toch altijd direct toegang tot de opmaakmogelijkheden. 

De toolbar

De toolbar is ingedeeld in deze vier blokken:

Toolbar: Tekstopmaak

Met de nieuwe tekstverwerker kun je tekst opmaken zoals je dat gewend bent. 

  • normale tekst
  • vet
  • cursief
  • onderstrepen

Nog meer opties

Klik op de A met de drie bolletjes en er komen meer mogelijkheden voor opmaak tevoorschijn zoals: tekstkleur, achtergrondkleur voor tekst, doorstrepen, subscript en superscript.

Toolbar: Tekst markeren

Wil je tekst meer laten opvallen, dan kan je tekst een kleur geven of de tekst een achtergrondkleur. Dat doe je via het uitklapmenu (zoals je hierboven ziet). In onderstaand filmpje laten we zien hoe dit werkt. 

Toolbar: Koppen, uitlijning en opsommingen

Verder kun je opsommingen maken, zowel genummerd als met bolletjes, en kun je koppen toevoegen om de tekst te structureren. De koppen zijn te vinden onder het paragraaf-icoontje. 

Toolbar: Media toevoegen

Via het plus-teken voeg je dingen toe als: afbeeldingen, tabellen, links naar andere websites en meer.  

Toolbar: Meer opties

Dan zijn er nog een paar geavanceerde opties. Je kunt de tekstverwerker in volledig scherm openen, alle inhoud van het document in één keer selecteren, je document in code bekijken (handig voor de pro's!) en de lijst met sneltoetsen opvragen via het vraagteken. 

Snelmenu voor toevoegen & bewerken

Zit je wat dieper in een document, dan kun je direct op die plek media en opsommingen toevoegen via het snelmenu. Na een enter verschijnt een plus-symbool links van de tekst. Als je daarop klikt zie je die mogelijkheden verschijnen. 

Snel toevoegen van tekst, afbeeldingen en tabellen

Je kunt afbeeldingen en tabellen ook bewerken met een snelmenu. Door op de afbeelding te klikken activeer je het snelmenu. Daarmee kun je de afbeelding links, rechts of midden uitlijnen, een ondertitel toevoegen, vervangen, klikbaar maken met een link naar een website of een ander document. 

Via het Snelmenu bewerken van afbeeldingen, video en tabellen

Je kunt afbeeldingen en tabellen ook bewerken met een snelmenu. Door op de afbeelding te klikken activeer je het snelmenu. Daarmee kun je de afbeelding links, rechts of midden uitlijnen, een ondertitel toevoegen, vervangen, klikbaar maken met een link naar een website of een ander document. 

Afbeeldingen

Klik op een afbeelding in het document. Er verschijnt een menuutje met alle optie voor het bewerken van de afbeelding: vervangen, links/rechts/midden uitlijnen, onderschrift toevoegen

Video

Klik op een afbeelding in het document. Er verschijnt een menuutje met alle optie voor het bewerken van de afbeelding: vervangen, links/rechts/midden uitlijnen. Je kunt zelfs instellen of de video automatisch moet beginnen met afspelen. 

Bewerken van tabellen via het snelmenu

Zo kun je rijen en kolommen toevoegen, de achtergrondkleur aanpassen. 

Zo stap je over

Gebruik je 'm nog niet? Met een klik op de knop stap je over op de nieuwe versie. 

  1. Open een nieuw document op de bekende manier. 
  2. Bovenaan zie je de banner voor de nieuwe tekstverwerker, klik op de blauwe knop "Probeer de nieuwe editor". 
  3. Gefeliciteerd! Vanaf nu gebruik je de nieuwe tekstverwerker.

Heeft dit je vraag beantwoord? Dank je voor de feedback Er was een probleem bij het verzenden van je feedback. Probeer het later nog een keer.

Antwoord nog niet gevonden? Neem contact op Neem contact op